מרפאת המיינדפולנס

טיפולים מבוססי קשיבות, Mindfulness, הולכים וצוברים פופולאריות ועניין רב בשנים האחרונות וכך, תרגול אשר עד לפני עשורים ספורים נחשב כאזוטרי, נכנס יותר ויותר ללב העשייה הטיפולית הממוסדת וזוכה כיום לעניין ולהכרה הולכים וגוברים, כמו גם לתיקוף מחקרי נרחב, המצביע על יעילות במגוון סוגים של מצוקה אנושית, החל מהתמודדות עם לחצי חיים (סטרס), תסמונות כאב, הפרעות חרדה, דיכאון ומניעת הישנותו, הפרעות אישיות, הפרעות קשב וריכוז וכלה בהפרעות פסיכוטיות ופונה לקהל של מטופלים מאושפזים ואמבולטוריים.

 המרפאה מציעה התערבויות פרטניות וקבוצתיות שבבסיסן אימון ולימוד טכניקות של ישיבה קשובה, פיתוח תשומת לב ומודעות, תנועה קשובה והתייחסות למימד הגופני כמו גם מרכיב פסיכו-חינוכי והבנייה קוגניטיבית.

מרפאת המיינדפולנס פועלת במסגרת המרכז לבריאות הנפש באר שבע. המרפאה מציעה מגוון שירותים למטופלי המרכז, לאוכלוסיית האזור, אשר אינה נמנית על מטופלי המרכז, וכן מציעה השתלמויות והכשרות למטפלים ולצוותים טיפוליים בתוך ומחוץ לבית החולים.

בין שירותי המרפאה – קבוצות ללימוד ותרגולמיינדפולנס, קבוצות המשך, השתלמויות לצוותים בנושא חשיפה לפוטנציאל הטיפולי של המיינדפולנס וכן התערבויות למניעה וטיפול בשחיקה.

צוות המרפאה כולל את מנהל המרפאה, ד”ר עודד ארבל, ד”ר קרן ריינר נוי ומתנדבים הפעילים בתחום המחקר, הטיפול וההנחיה.

מה זה מיינדפולנס (קשיבות)?

קשיבות (Mindfulness) מתוארת כ: “הפניית תשומת הלב מתוך כוונה, לרגע הנוכחי, בצורה לא שיפוטית ולא תגובתית”. האימון בקשיבות הוא ראשית כל אימון בחופש – חופש מההשתוקקות הבלתי נלאית להיות תמיד במקום אחר, בסיטואציה אחרת. הקשיבות מציעה דרך של השתהות מתוך תשומת לב עם מה שקיים במציאות של הרגע הזה, אפילו אם אינו נעים ומתוך הלוך רוח של קבלה, סקרנות, פתיחה של מרחב אל מעבר למצוקה המיידית, הענקת משמעות, חמלה ונוכחות. אימון כזה מסייע בפיתוח גישה ואורח חיים אשר ייקלו על ההתמודדות עם מצוקות חיים למיניהם (ומי אינו מתמודד עם מצוקה ברמה כזו או אחרת). מרכיבים עיקריים של קשיבות הינם התבוננות, תשומת לב, פעולה מתוך מודעות, וקבלה בלתי שיפוטית. הניסיון מצביע על כך שניתן לפתח ולשכלל תכונות אלו באמצעות התערבויות מבוססות קשיבות במספר מצומצם של מפגשים.

במהלך המפגשים נלמדות שיטות שונות להביא את תשומת הלב לרגע הזה, בצורה מכוונת. חלק מהשיטות כוללות ישיבה במדיטציה או תנועה בתשומת לב וחלקן כוללות תרגול לא פורמלי של הבאת תשומת הלב לפעולות שגרתיות במהלך היום. תרגילים של תנועה בתשומת לב מהווים חלק חשוב בקורס ומשלבים אלמנטים מיוגה, טאי-צ’י, צ’י קונג, ואומנויות לחימה. המפגשים כוללים גם רקע תיאורטי, הזדמנות לשאול על התרגול ולשמוע ולשתף אחרים בחוויות ובקשיים העולים ממנו, כמו גם שיעורי בית ומשימות לתרגול בין המפגשים. תירגול מיינדפולנס תורם להגברת המודעות לקשרי גוף-נפש ולהשפעה שיש למחשבות שלנו על איכות חיינו.

השתתפות בקורס מיינדפולנס מעודדת את האדם לקחת אחריות על חייו ועל מצב בריאותו ולקחת חלק פעיל בשמירה ותחזוקה של איזון נפשי וגופני, תוך הטמעה של עקרונות ותרגילים הנלמדים בקורס בחיי היומיום.

טכניקות של התבוננות קשובה (מדיטציה) קיימות בתרבות האנושית מזה אלפי שנים ובמגוון רחב מאוד של סוגים וגוונים (ביניהם במסורת היהודית, הנוצרית והמוסלמית) והפכה ללב הפועם של הפילוסופיה ודרך החיים הבודהיסטית, שממנה שואבים הטיפולים מבוססי הקשיבות השראה. יודגש כי בהקשר של מיינדפולנס כהתערבות טיפולית במערב, התרגול מוצע כאימון שאינו קשור לכל מסגרת או רעיונות דתיים ואין כל צורך שאדם ישנה דבר מאמונותיו או עקרונות אמונתו.

DSC02982

למי זה מתאים? האם זה עשוי להועיל לי?

המחקר והעשייה הקלינית בתחום הטיפולים מבוססי המיינדפולנס מעידים על הצלחות מרשימות במגוון מצבים, מצוקות והפרעות נפשיות וגופניות ביניהן:

תסמונות כאב

לחצי חיים (סטרס)

דיכאון ומניעה של חזרה לדיכאון, אובדנות.

הפרעות חרדה למיניהן, כולל הפרעות אובססיביות, הפרעה פוסט טראומטית, חרדה כללית, פאניקה.

הפרעות אישיות

הפרעה בי פולרית

הפרעות פסיכוטיות

הפרעות אכילה

הפרעות קשב וריכוז

התמכרויות

IMG_0378.jpg

רוצים להצטרף?

אם את/ה מוכן/ מוכנה להתחייב להגיע לכל פגישות הקורס (8-10 מפגשים בני שעה וחצי עד שעתיים כ”א), ולתרגל בבית בין המפגשים, ומעוניין/ מעוניינת להתנסות בסוג טיפול כזה – נשמח לראותכם.

הקבוצות מתקיימות במרכז לבריאות הנפש בבאר שבע ומוצעות לקהל הרחב בתשלום סמלי. הנחות ומלגות השתתפות מוענקות למתקשים לשלם בשל מצבם הכלכלי.

לפרטים נוספים ולשאלות ניתן לפנות למזכירת המרפאה במייל:
mindfulness@pbsh.health.gov.il

הצטרפו לטיול בתמונות במרפאה